Balkon Kapatma Sistemleri

Balkonların evlerin dışarı ile bağlantı noktaları olarak görülmektedir. Günümüz koşulları düşünüldüğünde ise kentleşmenin dezavantaj oluşturması ve evlerin daha dar inşa edilmesi nedeni ile balkon kapatma neredeyse tüm evlerde tercih edilen yöntemler arasında yer almaya başlamıştır. Balkonu çok geniş olan evlerde bir balkonun belirli bir kısmı kapatılarak evin yaşam alanına dahil edilebildiği gibi bazı evlerde ise balkonların tamamı kapatılarak evin içerisine alınır. Peki, balkon kapatma yöntemleri nelerdir?

cam balkon kapatma sistemleri

Balkon Kapatma Yöntemleri

Balkon kapatma yöntemleri olarak sayılabilecek iki teknik bulunmaktadır. İlk yöntem cam balkon kapatma yöntemi olarak bilinen tekniktir. Cam balkon yönteminde balkonunuz çoğunlukla katlanır cam olarak adlandırılmakta olan cam ile kapatılmaktadır. Ancak bu camın sürekli olarak açılıp kapanabileceği düşünülerek darbeye dayanıklı olarak geliştirilmiş ve dayanıklıdır. Açılıp kapatılabilir cam balkon kapatma sistemleri rayların içerisine yerleştirilmiş tekerlekler yardımı ile kaydırılarak açılır ve bu sayede her bir panelin içeriye doğru katlanabilmesi sağlanır. Raylar sayesinde cam balkon uygulamasının balkon uygun köşelerine doğru katlanarak açılması sağlanmaktadır. Katlanır cam balkon uygulamalarından daha az tercih edilmekle birlikte sürme cam balkon kapatma modelleri de alternatifler arasında yer almaktadır. Sürme cam balkonun ise çalışma prensibinde geleneksel sürgülü kapı mantığı bulunmaktadır.

Balkon kapatma yöntemleri arasında yer alan bir diğer teknik ise pvc ya da pimapen balkon kapatmadır. Bu yöntem plastik doğrama tekniği ile hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. En yaygın balkon kapatma yöntemi olarak bilinmektedir. Genel adı ile plastik doğrama olarak bilinmekte olan ve temelinde polivinil klorür isimli madde bulunan polimer türüdür. PVC profillerinin genellikle çift camlı paneller yardımı ile bir araya getirilmesi ile uygulanır. Yalıtım ve hafiflik gibi avantajlar sunmaktadır.

Balkon kapatma yöntemi olarak bilinmekte olan bu iki yönteminde kıyaslanabilecek avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Balkon Kapatma Maliyeti

Balkon kapatma yöntemi ile balkonlarını evlerindeki yaşam alanlarına eklemeyi düşünen ev sahipleri işin maliyeti ile de yakından ilgilenmektedir. Balkon kapatma maliyeti işleminde belirlemekte olan en önemli faktörler arasında kapatılacak olan balkonun metrekaresi, formu, tasarımı ve kapatma işleminde kullanılacak malzemelerin seçimine göre değişim göstermektedir.

cam balkon kapatma

En çok tercih edilmekte olan balkon kapatma modellerinin başında cam balkonların geldiği düşünülecek olursa cam balkonun hafif olması ve duvar ekleme gibi yapısal bir değişikliğe ihtiyaç duyulmaması maliyetin düşmesini sağlamaktadır. Üstelik balkon kapatma işlemi için belediyeden izin alınması gerekmektedir. Bu durumda ise cam balkonlar daha uygun olarak görülmektedir.  Fakat cam balkonların fiyat aralıkları çok değişkendir. Bunun en büyük nedeni ise sürgülü sistemler ile açılır kapanır cam pencere modellerine kadar pek çok farklı cam balkon modeli bulunmaktadır. Üstelik kapatılacak olan cephe sayısı ve cephelerin uzunluk ve yükseklikleri dahi fiyatların değişmesine neden olmaktadır. Fakat yine de cam balkon kapatma işlemi yapacak olan kişiler için ortalama bir fiyat çıkartılabilir. 10 metrekarelik bir balkon için ortalama 3000 ila 6000 arasında bir maliyet bulunmaktadır. PVC balkon kapatma yöntemleri de benzer fiyatlara sahip olmakla birlikte fiyatını etkileyen farklı etkenler bulunmaktadır.

Balkon kapatma yöntemlerini çatı katınızı kapatmak için kullanacak iseniz yalnızca cepheler değil aynı zamanda tavanında kapanması gerektiği için maliyetlerin değiştiğini görebilirsiniz. Çatı katınız için açılıp kapanır tente sistemlerini de tercih edebilirsiniz. Pergola tente sisteminin metrekare fiyatı ise ortalama 500 TL civarıdır.

Balkon Kapatma Brandası

Balkon kapatma brandası genellikle kış bahçeleri için alüminyum, ahşap ya da çelik malzemeden imal edilmiş yapıların etrafının sabit ya da fermuar ile açılıp kapanılabilir şekilde hazırlanmaktadır. Aynı zamanda mimari tasarım olarak da kullanılmakta olan katlamalı tente uygulaması mekanla bütünleşmektedir.

Balkon kapatma brandaları arasında fermuarlı şeffaf branda, cırt cırtlı şeffaf branda, perde tente branda kapama mekanizmalı otomatik, balkon korkuluk branda bez ve pergola ışıklı branda sistemidir. Fermuarlı şeffaf branda balkon için rahatlıkla kullanılabilecek uygun maliyetli yöntemler arasında yer almaktadır. Yaz aylarında fermuarları açılarak kullanılabilen fermuarlı brandayı kış aylarında ise kapatarak balkonunuzu muhafaza edebilirsiniz. Cırt cırtlı şeffaf branda ise demir aksam kullanılarak montajı yapılan bir sistemdir. Eğer talep edilirse şeffaf branda kapama sistemi demir aksam kullanılarak da tasarlanabilmektedir.  Perde tente branda kapama mekanizmalı otomatik yönteminde ise bir borunun yardımı ile sistem oluşturulur ve ürün çevirme kolu sayesinde brandanın açılıp kapanabilmesi sağlanır. Eğer talep edilirse bu sisteme motor takılarak ürün kumandalı ve otomatik olarak kullanılabilmektedir. Balkon korkuluk branda bez kapama yönteminde ise korkulukların kapanması amaçlanmaktadır. Bu yöntem de polyester kumaş, akrilik tentelik kumaş veya pamuklu kumaş ile de tasarlanabilir. Pergola ışıklı tente sisteminde ise mimarı olarak estetik ön planda tutulmaktadır. Mekanda bütünleşerek etkileyici bir atmosfer yaratmaktadır.  Yaz aylarında güneşten korunma, akşam ise üst kısımının tamamen katlanarak  ferah bir ortam yaratması ile tercih edilen brandalar arasında yer almaktadır.

Katlanır Cam Balkon Kapatma

Katlanılabilir cam balkon kapatma yöntemleri uygulanacağı tüm cam balkon sistemlerine uyum sağlayabilecek donanıma sahip olmakla birlikte, manzarasından ödün vermek istemeyen ev sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Üstelik katlanır cam balkon kapatma yöntemi 5 farklı renk seçeneği ile kullanıcısına mekanı bütünleme imkanı sunmak ile kalmaz aynı zamanda evin diğer odaları dışında farklı oda oluşturur.

 

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir